2011/11/22

PRICUM



Aspaldi honetan harritu nauten ardoetakoak dira Prieto Picudo mahatsez eginikoak. Dominio Dostares eta Margon upategiak azpimarratuko nituzke, hain zuzen ere.Dominio Dostaresekoak (Leione, Cumal) izen bat dute dagoeneko, baina, gaur, Margon upategiko Pricum ardoa ekarri nahi dut hona.Upategia Pajares de los Oteros (Leon) herrian dago. 2007an jaiotako Tierra de Leon jatorri izenaren barruan dago upategia.Beste mahats asko onartuta badaude ere, mencia, tempranillo, garnatxa... Prieto picudo mahatsondoa da bertakoena; eta mahats aleak oso elkarren kontra daudelako eta amaiera puntan daukan itxuragatik deitzen omen zaio horrela.Mahatsak gidatzeko sistema berta-bertakoa da eskualdean. Mahatsak lurra ukituz eta lan guztiak eskuz egiten dira, hondeaitzurraz, aitzur handiz.Hogeita bost hektarea dituzte, eta horietatik hogeita lau Prieto Picudo mahatsondo zaharrak dira eta beste hektarea albarin mahats zuria.Hogeita bost hektarea horiek ehun bat partzelatan banatuta daude, hamar kilometrotan zehar, Pajares de los Oterosetik San Pedroraino, Pobladura, Velilla edo Valdesazetik pasatuz...Mahastiak inguruko zaharrenak dira; batzuek ehun urte baino geihago dituzte.Upategiak aukeraketa mahaiak ditu, eta hozteko sistema ere bai, mahatsa jasotzeko erdiguneko eraikuntza baino gorago dagoen kabinan. Hartzitzeko deposituak haritz egurrezko upel handi eta tronkokonikoak dira, eta ontze prozesurako erabiltzen den upel biltegia lurpean dago, eta klimatizatua da.Pricum prieto picudo mahatsez soilik egina dago, hau da, monobarietala da. Mahatsek aukeraketa mahaitik pasatu ondoren beratze prozesu bat izan dute, hotzean, eta gero beratze luze bat, hirurogei bat egunez gutxi gorabehera.Hartzidura egurrean egin du, eta ontze prozesua Frantziako upel berrietan, hamahiru hilabetez luzatu da.Ardoa egiteko ardura, eta mahastiarena ere Raul Perez Pereirarena da, Leonen eta Espainia osoan entzute handienetarikoa duen enologoarena; eta hark duen ardoa ikusteko modua, bere filosofiaren isla ere nabarmena da pricum ardo bitxi eta orijinal honetan.Ardoa bizitasun handikoa da, baina ez dela oso egituratua esango nuke. Sudurrean fruta gorri helduen ondoan egurraren ukitu espeziatuak agertzen dira, nabariak baina gogaitu gabe. Ardoak potentzia eta fruta ugari ditu integratzeko. Ahoan bizia da, gorputz ertainekoa, eta freskotasuna ematen dion azidotasun ederrarekin.Uda honetan ardo bikain hau dastatzeko aukera baduzue, dasta ezazue, eta ez dut uste damutuko zaretenik. Opor ederrak pasatu, eta ea bueltan elkarrekin garen berriz ere. Topa!!!

No hay comentarios: