2009/09/29

HERRI ARDOA


Ardo baten ekoizpena mugatu, bereizi; herri batek ondoko beste batekiko dituen berezitasunak eta ezaugarriak azpimarratu. Bertute eta dohain horiek sustatu eta indartu, kanpoan ere ezagunak izan daitezen. Ardozaleak argi eta garbi bereiz ditzala, etiketan, herri batzuetako lur eremu jakin batzuek eskaintzen duten berezitasun organoleptikoak.

Azken hilabeteotan ardo foroetan eta aldizkari eta ardozaleok elkartzen garen edozein tokitan ere eztabaida hori zabaldu eta areagotu da. Kalean ere, zaleon artean, badago debate hori. Hasi gara entzuten Priorateko zenbait tokitan, Rias Baixasen, Madrileko zenbait herritan eta Valentziako beste batzuetan ere.

Ardoaren munduko zenbait alorretatik, besteak beste, upategietatik, jatorri izenari zenbait herrik ematen dion prestigioa aintzat hartzea da Herriko Ardoak izena agertzearen alde lan egiten dutenen helburua.

Gero eta upategi gehiagok eskatzen dute, batez ere ekoizpen txikikoek, beren jatorria aintzat hartzea, arautzea eta kontrolatzea, herriari dagokionez.

Herri jakin bateko ardoek eramango lukete Herriko Ardoa izena, eta, noski, herri horretan landutako mahatsekin egindakoa beharko luke izan.

Herriko Ardoa izena onartu arte bidea luzea izango zela ematen zuen, baina Prioraten eman dute pausoa aurrera, eta beren ardoaren araudian posible da, dagoeneko, Vi de la Vila (Herriko Ardoa) izena agertzea.

2007ko ardoak dira lehendabizi aukera hori izango dutenak. Upategi bakoitzak egin beharko dio eskaera Jatorri Izenaren Batzorde Arautzaileari, eta eskaera horretan adierazi beharko da, besteak beste, zenbat hektolitro erabiliko diren horretarako, mahatsaren jatorria (partzela, poligonoa...) eta abar.

Beraz, Vi de la Vila horrek bermatuko digu botila horrek daraman mahatsaren jatorria. Dena den, Jatorri Izenaren Batzorde Arautzaileak egin beharko ditu egiaztatze eta aztertze lanak, benetan Herriko Ardoak moduan izendatuak izan diren hektolitro horiek guztiek bat datozen vila edo herri horretako partzela edo poligonoan baimendua dituzten errendimenduekin, baina kontrol hori oso zehatza da, eta den-dena informatizatuta dagoenez, erraza izan daitekeela ematen du. Eta herri guztientan, gainera, hori kontrolatuko duten ikuskariak daude.

Badirudi, Prioraten horren inguruan gauzak nahiko ondo egiten ari direla. Eta, horrela, Porrera, Gratallops eta beste zenbait herritako ardoek eraman dezakete dagoeneko Vi de la Vila izen hori 2007ko uztatik aurrera.

Alvaro Palaciosek, adibidez, badu Gratallops (herriaren izena) izeneko ardoa. Garnatxa eta cariñenaz eginikoa da batez ere, baina, caberneta eta syrah eta merlot pixka bat ere badu. Upategiko beste ardoek baino izaera basatiagoa du, baina ez zaio kalitaterik falta.

Herri Ardo horiek Borgoinako ardoen filosofia islatzen dute nolabait.

No hay comentarios: