2009/09/21

ZAPI ARDOAK


Oporrak amaitu dira. Ardozaleoi berdin zaigu oporretan nora joan, beti aurkitzen baitugu mahastiren bat ikusteko, enotekaren bat botila ardoak ikusteko, eta, beharbada, erosteko, edo upategiren bat bisitatzeko. Udan Cadiz inguruan izan naiz, eta han txoko honetako irakurleek ondo ezagutzen duzuen Mikel Garaizabal enologo eta lagunarekin egin dut topo. Mikel duela hilabete batzuk ere handik ibili zen upategiak ikusten eta Jerez inguruko ardoak ezagutzen. Upategiren bat ikusi behar genuela erabaki genuen. Sanlucar de Barramedara joatea pentsatu genuen, Jerezek eta Puerto de Santa Mariak baino gehiago erakartzen gintuen, eta, horrela, Bodegas Barbadillokoekin jarri zuen hitzordua Mikelek. Hara abiatu ginen. Udako egunik beroenetarikoa izango zen, baina pozik eta ilusioz abiatu ginen. Mikel asko estimatzen dute Barbadillon, eta horri esker biontzako bisitaldi esklusiboa egin zigun Rosario Perez-Barbadillok, Barbadillo upategiko Bisitaldi Saileko zuzendariak. Esklusiboa diot biontzat bakarrik prestatu zuelako bisitaldia, eta, gainera, kalitate handiko bisitaldia izan zelako, Rosariok transmititzen zuen pasioa eta ezagupena gutxitan ikusi dut beste upategi batzuetan. Ez genuen polifenolak, taninoak, azidotasuna edo hartzidura izan aipagai, edo aipagai nagusiak bederen. Upategiaren historia, zokorik magikoenak, misterioz beteriko pasadizoak eta magiaz blaitutako ardoak eskaini zizkigun. Barbadillok hainbat eraikinetan banatuta ontzen ditu ardoak, besteak beste, Sevillako apezpikuaren egoitza izandako etxean, Zezenaren upategian, La Arboledilla (La Catedral moduan ere ezaguna bere altueragatik, Sanlucarreko altuena), eta bertako sekretuak eta gorabeherak kontatu zizkigun Rosariok. Hiru orduz egon ginen harekin, eta beste hiru ere egongo ginen, baina... Barbadillok berrehun urte baino gehiagoko historia du. Egun seigarren belaunaldiaren esku dago upategia. Sanlucar de Barramedako eremu historikoan kokatuta dago, Medina Sidonia eta Orleans Borbon jauregien ondo-ondoan. Barbadillok dituen eraikin guztien artean 75.000 metro karratu osatzen dute, eta 35 milioi litro ontzeko gaitasuna du, Sanlucarreko upategirik handiena dudarik gabe. Baina ez ditut ahaztu nahi Rosariok dastatzeko atera zizkigun ardo izugarriak: Solear manzanilla (ezinbestekoa hozkailuan beti prest edukitzea); Amontillado Principe, ahoan ezin dotoreagoa eta sudur atzeko zoragarriarekin; Obispo Gascón Palo Cortadoa, sudur delikatua eta izugarrizko gorputzarekin ahoan, luzea. Rosariok esan zigunez, zapi ardoak ere deitzen dira Palo Cortadoak, jakean eramaten den zapia busti egiten zelako ardo horrekin bere lurrinagatik; Manzanilla Pasada Saca de Verano, konplexua, gorputzarekin, ahoa betezen du; eta, amaitzeko, Oloroso Cuco, oso lehorra, baina bolumen askorekin eta oso dentsitate handiarekin. Eskerrik asko Mikel, eta, batez ere, Rosario. Ez dut egun hori sekula ahaztuko.







No hay comentarios: