2009/06/24

TELMORENAK


Enologia ikasi zuen Bordelen eta Prats familiaren (Cos D'Estournel eta Petit Village) upategietan eman zituen hiru urte lanean. Gero Rodano Haranean jarraitu zuen bere prestakuntza, Chave edo Trevallon izen garrantzitsuekin. Rodanon izan omen zen ardo arimadunak kontzeptua erabiltzen hasi zen tokia. Telmo definitzeko, inork erabili du enologo hegalaria ideia, baina hori baino gehiago da nire ustez. Bereak dira proiektuak eta horietan aritzen da buru-belarri. Telmo eta haren aita Jaime izan ziren Granja de Nuestra Señora de Remelluriren bultzatzaileak. Remelluri izan zen Bordeleko filosofia jarraituz, chateau-en parametro klasikoenak jarraituz eratutako lehenengo upategia, beren mahastiez inguraturik. Mahastia oinarri duen ardoa, garai hartan oso arrunta ez zena Penintsulan zehar. Urte batzuk Remellurin eman ondoren familiaren upategia utzi eta bere ardo propioak egiteko abenturan murgildu zen. Horretarako, Compañia de Vinos Telmo Rodriguez sortu zuen. Ardoak ditu han, eta hemen hori ikusiko dugu. Duero inguruan Rueda jatorri izeneko Basa egiten du. Batez ere verdejo mahatsarekin, baina viura eta sauvignon blanc pixka batekin ere bai. Eta Duero Erriberakoak, jakina. Gazur, urtekoa, merkea, eta Valderiz. Valderiz ez da, berez, konpainiaren ardoa Esteban familiarekin elkarlana (joint-venture) baino. Valderiz ondo egina da, eta nahiko komertziala. Matallana ardoa 1999ko uztarekin agertu zen lehen aldiz, eta berau da Duero Erriberako Telmoren lur eremuko ardoa. Oso espeziatua eta konplexua, ederra. Toron hiru ardo ditu. Dehesa Gago, upeletik pasagabeko ardoa, zuzena, fruta usainekoa eta garbia. Toroko bigarrenak Gago du izena. Upelean ondutakoa da. Aurrekoa baino boteretsuagoa, fruta ugariarekin eta konplexuagoa. Eta izarra, Pago La Jara. Sudurrean erakusten duena bitxia da, txokolatea, grafitoa, ikatza, fruta beltza... nortasun handikoa, originala. Oso botila gutxi egiten dira. 50-60 urteko txertatu gabeko mahastiak erabiltzen dira. Errioxan Lanzaga eta Altos de Lanzaga egiten ditu. Lanzaga xumeagoa da, baina Altos de Lanzaga handia da. Sudurrean baino ahoan erakusten ditu hobeto bere ezaugarriak, minerala, piperbeltz ukitua, ahaltsua baina fina eta dotorea. Mahastiek badituzte laurogei urte inguru. Oso botila gutxi egiten dituzte. Baina izarra, agian, Malagan egiten duen Molino Real moskatela da. Harrigarria da, mahatsak eguzkitan lehortzen utzita - egiten den ardoa. Esnekiak, ereinotza, espeziatua... nortasun handiko ardoa, gozotasunaren eta azidotasunaren arteko oreka erakusten duena. MR moskatela ere egiten du, apalagoa, upelean ondu gabe. «Orain denak saiatzen dira ardo ahaltsuak egiten, kontzentrazio eta prezio handiekin. Ni, ordea, erraz edateko ardoak egiten saiatzen naiz, finagoak eta merkeagoak. Zenbat ardo merke eta nortasunarekin ezagutzen dituzu? Ba, hori egiten saiatzen naiz ni». Uda ona izan dezazuela.

No hay comentarios: