2009/06/15

LOIRE, GAZTELUAK ETA ARDOAK


Aste osoan ardo foro batean ardoen mineraltasunari buruz eztabaidatzen aritu dira. Norbaitek Silex ardoa aipatzen zuen mineraltasunaren paradigma moduan. Silex ardoak Loire ekarri dit burura, Loireko ardo handiak eta interesgarriak. Bordele, Champagne, Borgoina eta Rodanokoak baino ezezagunagoak baina oso interesgarriak. Loireko Haranak aniztasun handia erakusten du ardoei dagokienez, 63 jatorri izen desberdinekin. Ardo zuriak, beltzak, gorriak, gozoak, apardunak... denetarik egiten da Loireko Haranean. Lau eskualde nagusi bereiz daitezke Loiren: Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraine eta Erdialdeko Loire eta Loire Garaia. Eremu horiek guztiek ez dute beren arteko inongo loturarik, ibaia baita lotura bakarra. Anjoun beltzak eta gorriak nabarmentzen dira, ardo zuri lehorrak Nantaisen, Touraineko aniztasuna gozoak, moelleux, gordetzeko ardoak edo gazteak, apardunak, denetarik dago hemen... Oro har, ekoizpenaren aldetik %50 ardo zuriak dira, %29 beltzak, gorriak %13 eta apardunak %8. Erabiltzen diren mahats nagusiak: Melon de Borgoña muscadet ardoa ematen duena. Folle Blanche (gure Mune mahatsa) gros plant ematen duena. Sauvignon Blanc, Sancerres, Poully Fumes, Reully, Quince, Menetou Salonen. La Chasselas Poully Sur Loiren. Chenin Blanc, pineau de la Loire ere deitua Saumur ardoak ematen dituena, Coteaux du Loire eta Touraineko ardo zuri gehientsuenak ematen dituena. Ardo lehorrek azidotasuna dute ezaugarri nagusia, eta gorputzari dagokionez nahiko arinak dira, beraz, egungo gustuengandik nahiko urruti daude. Janariarekin edateko oso egokiak dira, eta, gainera, prezioaren aldetik nahiko interesgarriak. Ardo gozoak, botrytisak jotakoak gehienak, oso koipetsuak eta iraupen handikoak izaten dira, baina klimak zerikusi handia izaten du eta urtearen arabera alde handiak izaten dira. Lau eskualdeetan zer dagoen ikusiko dugu, azaletik baino ez bada ere. Pays Nantais: Hemen muscadet ardoa da nagusi. Sevre et Maine, Couteaux de la Loire; Cotes de Grand Lieu eta Muscadet generikoa dira jatorri izen azpimarragarrienak. Domaine de Beauregard; Domaine de l'Ecu; Chateau la Ragoutiere, eta Domaine Chereau Carre dira ekoizle nagusiak. Anjou-Saumur: Bere ardo gorriak oso ezagunak dira, baina benetan arrakastatsuak mundu osoan Chenin blanc mahatsarekin egiten diren moelleux ardoak dira zalantzarik gabe. Coteaux de Layon (Baumards, Passavant...), Quarts de Chaume (Baumards, Godineau...), Bonnezeaux ( Febles, Gauliers...) eta Savennieres, Coulee de Serrant eta La Roche aux Moines lur sailekin eta Joly, Baumard ekoizleekin... dira jatorri izenak. Touraine: Vouvray, Bourgueill, Chinon, Coteaux du Loire dira eskualde honetako jatorri izenak. Erdialdeko Eskualdea: Sancerre (Giton, Crochet...), Poully Fume (Didier Daguenau, Blondelet...), Poully sur Loire eta Le Berry dira jatorri izenak.







No hay comentarios: