2009/06/15

PETRUS ESKLUSIBOA


Petrus munduko ardorik entzutetsuena da, Borgoinako Romanee Conti eta Sauterneseko Château D'Yquemekin batera. Upategiaren izen ofiziala Château Petrus den arren, etiketan Petrus agertzen da bakarrik, beharbada ez dagoelako château-rik, jauregirik... upategiak aletegi bat ematen du eta ez château bat. Petrus ardo beltza da. Bordeleko Pomerol eskualdeko ardoa. Merlot mahatsa da nagusi, eta cabernet Franc pixkabat ere eraman dezake.

Petrus ardo honen handitasunak ez du sekreturik. Lehengaia, lurra, klima eta etekinen kontrola dira arrakastaren gakoak.

Mahastien arduraduna Christian Moueix da. Moueixen aginduen arabera, mahatsondo bakoitzetik zortzi bat mahats mordo baino ezin dira hartu, gutxiago ere ez ardoa tanikoegia bilakatu daiteke eta. Mahatsondoen batez besteko adina berrogeitabost urtekoa da, eta banan-banan birlandatzen dira hirurogeita hamar urte betetzen dutenean. Hamaika hektarea eta erdi dira.

Lur saila apartekoa da:urdin koloreko buztinezko lur poltsa bat Petruseko mahastia osatzen duen legar eremuan. Dentsitate handiko buztina, gogorra, belaki baten antzera landareen eta lurraren hezetasuna erregulatzen duena. Zorupean, berriz ere legarra eta burdin asko duen buztina, haren izaera aparta areagotzeko.

Petrusen historiak berrehun urte baino gehiago ditu, baina Bigarren Mundu Gerraren amaieran hasi zen ezagun izaten. Orduan erosi zuten gaur egungo jabeek, Lacoste-Loubat eta Moueix familiek. Mahats bilketa eguerdi ostean hasten da beti, goizeko hezetasuna ekiditeko. 1971z geroztik egiten dute, gainera, udako kimaketa, milaka eta milaka mahats kilo lurrera boteaz...

Gauza bitxi moduan, inoiz helikopteroak ere erabili izan dira aire korronteak sortzeko, mahatsa lehortzeko, mahastietan berogailuak jarri izozteak sahiesteko, mahastiko zorua plastikoz estali mahats-biltzeko sasoian euriak ekiditeko...

Urtean 40.000 bat botila egiten dira, baina urte batetik bestera izugarrizko aldaketak izan daitezke. Urte zailetan, hautaketa hain zehatza egiten denez, sarritan gertatu izan da 15.000 botila baino ez egin ahal izatea. Petrus Jean-Claude Berrouet enologoak egiten du, baina 2007 geroztik haren seme Olivier Berroueten esku geratu zen ardura hori.

Petrus oso ardo esklusiboa da, eta, beraz, oso garestia. Merkeenak 700 euro balio dezake, eta, hortik gora, 15.000 eta 20.000 eurotan ere aurki daitezkee, 1961ekoa adibidez... Nik ez dut sekula Petrusik edan. Norbait gonbidatzeko prest badago, 1989, 1994 edo 1995 ko batekin konforme geratuko naiz.








No hay comentarios: