2009/04/20

ZIMAURREZ BETERIKO BEHI ADARRAK


Zer da mahastizaintza biodinamikoa? Nekazaritza biodinamikoa? 1924an garatutako metodo bat dela esan behar dugu; Rudolf Steinerrek garatutako antroposofian oinarritutako printzipioen aplikazioa litzateke. Eta zer? Metodo biodinamikoak printzipio batzuk proposatzen ditu, betiere lurraren osasuna eta landareena bermatzeko eta horrela animalien eta gizakiaren elikadura osasuntsua bilatzeko. Biodinamikak, metodo naturalen bitartez, lurraren emankortasuna bilatzen du. Baina biodinamikaren inguruan eztabaida asko, ezagutza gutxi eta bestelako kontu ugari egon dira. Egia esan, esoterismo eta mistizismo kutsuarekin lotuta etorri da ia beti, zenbait alorretan zientziarekin lotuta, baina askotan oinarri zientifikoak frogatzeko arazoekin. Erraza da ezagutzen ez dena eta arraroa dena kritikatzea. Biodinamika nekazaritza biologiko eta ekologikoaren muturrean dagoela esan daiteke.Esan daiteke biodinamika ez dela soilik nekazaritzan aritzeko modu bat, atzetik konplexutasun handiagoa duen filosofia bati erantzuten diola. Ez da soilik produktu kimikoen edo pestiziden erabilera debekatzea, edo lurra zimaur naturalez ontzea; biodinamika bizitza ikusteko modu bat da, Lurraren eta Eguzki sistemaren erritmoak jarraituz lurra lantzeko modu bat. Biodinamikak, besteak beste, lurrean mikroorganismoak eta materia organikoa garatzea, gehitzea bilatzen du, eta, horretarako, prestakin biodinamikoak erabiltzen ditu, adibidez hustutako behiaren adarra, zimaurrez betea eta irailean lurperatzen dena... edo beste prestakin batzuk kuarzoz eta landare aromatiko edota medizinalez osaturikoak (kamamila, haritz azala, asunak...). Egia esan, mahastizaintzara geroago heldu zen metodo hori. Frantsesak izan dira biodinamika irmo defendatu dutenak, eta, egia esan, ardo handiak egin dituzte metodo horiek jarraituz. Mahastizainik ezagunena Nicolas Joly da, Loira haranean La Coulee de Serrant ardo handia egiten duena. Baina ez da bakarra, Domaine de la Romanee Conti edo Domaine Leroy eta Domaine Leflaivek ere ikuspuntu beretik ikusten dute mahastia eta ardoa. Espainiara ere heldu da. Badira urte batzuk Ricardo Palaciosek metodo hori darabilela Bierzon, izugarrizko ardo pertsonalak eta dotoreak eginez. Soria inguruan Dominio de Atauta ere horretan dabil. Ez oso urruti, Anguixen, 7 Lunas egiten du Pedro Gallegok, eta Adrada Ecologica upategiak Kirios ardoa egiten du. Empordan ere hor daude Mas Estelakoak... Ez da erraza iritzia ematea, baina badirudi mahatsa benetakoagoa dela, osasuntsuagoa, eta hobeto islatzen duela lur eremua, badirudi...





No hay comentarios: