2008/12/15

CIRSION KONTZEPTUA


Urriaren 3an, Haron (Errioxa, Espainia), Bodegas Roda upategian, Cirsion ardoaren dastatze bertikala egin zen. 1998an merkaturatu zuten lehen aldiz Cirsion, eta hamargarren urteurrena ospatzeko-edo egin zen dastatze bertikal hori.Bertan, 1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005 eta 2006. urteetako Cirsion ardoak dastatu ziren. Gaztea da Bodegas Roda. Handia da. Ez egiten duten botila kopuruari begiratzen badiogu, baina bai kalitateari begiratuta. Rodaren historia 1987an hasi zen, Haroko Geltoki Auzoan upategia jarri zutenean. Auzo berean daude Lopez de Heredia, Bodegas Bilbainas, Muga eta beste hainbat upategi mitiko... entzute handiko anai-arrebak.
Bederatzi urte geroago, 1996an, atera zen merkatura lehengo Roda , 2001 arte Roda II deitua.
Zertan datza upategi honen kalitatea?
Beharbada hamazazpi mahastiren aukeraketan, hiru klimaren konjuntzioan (kontinentala, mediterraneoa eta atlantikoa), mahasti zaharretan, mahatsak dastatzeko protokoloan edota ekosistemari dioten errespetuan...
Cirsion ardo handia da. Bere izenean tilderik ez daraman arren. Kardua esan nahi du. Latineko cirsium eta grekoko kirsion-etik dator. Kardua landare iraunkorra, gogorra, sustrai sakonduna da.
Baina zer da Cirsion izaera?
1995ean, zenbait mahats orpok eman zuten mahatsa desberdina zen inguruko beste batzuekin alderatuta, zaporearen aldetik. Normalean mahatsa dastatzen denean, sentsazio freskoa, garratza eta gozoa nabarmentzen dira, baina konturatu zireen mahats hauetan betetasuna, bolumena, ardoak eta ez mahatsak eskaintzen dituen erregistroetatik gertuago zegoela.
Horrek hausnarketa sakonak ekarri zituen. Mahats orpo batzuek gertaera hori errepikatzeko joera zutela ikusi zuten. Baina genetika eta mikroklima alde batera utzita, urte meteorologikoaren eragina ere nabarmena zen.
Taninoak mahats aleetan bertan polimerizatzen ote ziren pentsatzen hasi ziren upategikoak, ohikoa taninoak bata bestearekin lotzea prozesu enologikoan gertatzen zela pentsatzea bazen ere, eta batez ere upeleko ontze denboran.
Beraz, hori egiaztatzen bazen, mahastiak ontze prozesuko eginbeharrak ordezkatzen ari zela pentsa zitekeen, eta mahats berezi horiekin propio ardo bat egiten bagenuen izugarrizko ardo leuna lortuko zela, eta gainera, egurrak ez zuela jango bere aberastasun frutala.
1997an egin zen lehengoz Cirsion. Ez zen merkaturatu, baina ontze prozesu labur batekin izugarrizko leuntasuna eta ezohiko konplexutasun frutala lortu zuten.
Hurrengo pausoa landareen sintomak ikusmenaren bitartez identifikatzea izan zen, eta horiek detektatzeko gai izango ziren mahats biltzaileen talde bat osatzea.
Cirsion ardo berezia da, handia, sakona, konplexua... ahazten ez diren horietakoa.

No hay comentarios: