2008/12/01

LAZAROREN ARDOA


Duela hilabete, gutxi gorabehera, emakumeen sudurraz aritu nintzen, emakumeek gizonezkook baino usaimen hobea dutela eta. Itsuek ere zentzumenak garatuagoak dituztela askotan entzun dugu. Antonio Tomas Palacios Errioxako Unibertsitateko enologia irakaslea da. Francisco Peña ere enologoa da, eta itsua, gainera. Bien elkarlanaren emaitza dugu Lazaruswine ardoa.
Ardogintza sentsorialaren metodoa erabilita egiten den ardoa da Lazaruswine. Eta proiektuari ere Lazaruswine esaten zaio. Zertan datza metodo hori?
Itsuen usaimen eta dastamen pertzepzio-atalasea oso ona da, eta entrenamendu on batekin hartziduraren eta ardoaren ontze prozesuetako balizko desbideraketak aurreikus ditzakete. Horrela, enologoek arazoei aurre hartu eta zuzentzeko aukera areagotu egiten da, alde batetik, eta, bestetik,konplexotasun aromatiko eta aberatsagoa lortzeko bidean jartzen gaitu.
Gertaera enologikoei aurrea hartuz, metodologia hori ardogintza prozesuko fase desberdinetan erabil daiteke: intsuldaketa, tenperaturen kontrola, nahasteen gaineko erabakiak, aireztatzea, ontzea eta erredukzioa.... Lehenengo ardoek emandako emaitza onek animatuta, Lazaruswinek beste helburu batzuk jarri zizkion bere buruari.
Espainiako ONCE erakundearekin elkarlanean, itsuentzako dastatze eta enologia eskolak antolatu dituzte pertzepziorako gaitasuna garatuagoa duten pertsonak aurkitzeko eta proiektura ekartzeko asmoarekin.
Palaciosen ustez, hain zuzen ere,«ikastaroan nabarmentzen diren pertsona itsuak dastatzen eskarmentu handien dutenak eta ardoaren inguruan gehien dakitenak izaten dira, baina ez derrigorrean enologiaren inguruan jantzien daudenak. Ardoaren inguruko kultura izatea behar-beharrezkoa da».
Bitxia bada ere, istorio honetako protagonistak errioxarrak badira ere, eta Lazaruswine ikastaroa Logroñoko ONCEren delegazioan egin bada ere, proiektu honetako ardoak handik urruti egiten dira: Ayerben, Huescan Vinos de la Tierra de la Ribera de Gallego izenpean. Nonbait, merlota eta syrah mahatsak egokitzen zaizkio ondoen metodo horri. Errioxan ezin dira mahats horiek erabili, eta Palaciosek -Edra upategian lan egindakoa baitzen- han probatzea erabaki zuen. Ardogintza sentsorialaren metodoa aurrera eramateko, ezinbestekoa da mahastiak eta upategia elkarren ondoan egotea, eta Edrasek hori eskaintzen du.
Lazaruswine saio esperimentala da. Urtero-urtero enologo itsu berriek egingo dute lan, eta, bestalde, mahats desberdinak erabiltzeko ahaleginak egingo dituzte. Orain arte dastatze itsuak egiten ziren. Orain zenbait ardo, egin ere itsuan egiten dira, eta emaitza aipagarriekin gainera.
Itzali argia. Eta doitu usaimena eta dastamena.

No hay comentarios: