2009/02/25

CALLETAREN ARIMA BELTZA


Francesc Grimalt oso ezaguna da ardozaleon artean. Duela urte batzuk Anima Negra upategia sortu zuen Pere Obrador eta Miguel Angel Cerdarekin batera, Mallorcako Felanitxen. Hasierako asmoa autokontsumorako ardoa egitea zen, bazkideetariko batek zituen esne biltegiak aprobetxatuz. Momentu hartan ez zuten mahastirik, eta mahatsa lortzeko modu bakarra Mallorcako callet mahatsa erostea zen, bertako ardogileek ez baitzuten batere apreziatzen berto-bertokoa zen mahats hau. Lehenengo urtean bi ardo upel baino ez ziren egin. Ordura arte calletarekin ardo gazteak egiten ziren gehienetan, eta upategiak hori aldatu nahi zuen; beraz, mahats hori nola landu, nola erabili ikasten eman zituzten hurrengo bi urteak. 1997an egin ziren hartzidurarako porlanezko biltegiak esne biltegien proportzioak abiapuntutzat hartuta. Horrela, pixkanaka-pixkanaka etxalde-esnetegia upategi bilakatzen joan ziren. Ordutik aurrera hasi ziren mahasti zaharrak bilatzen, calletarenak batik bat, baina baita lur egokietan zeuden mantonegro eta fogoneu mahatsak ere. Egun, upategia dagoen Felanitx inguruko mahasti hauek guztiak kontrolpean edota alokairuan dauzkate upategikoek. Ehun eta berrogeita hamar partzela dira, denak ere upategitik hamar kilometroko erradioan. Eta beste bost mahasti irlaren mendebaldean. 2000. urtera arte ardoak callet eta fogoneu pixka bat eta mantonegro eta cabernet sauvignon kupajea ziren. Dagoeneko AN eta AN son Negre Mallorcako bertoko calleta, batez ere, eta fogoneu eta mantonegro pixka batekin eginda daude (%95 callet eta %5 mantonegro eta fogoneu). AN/2 callet(%65) mantoneggro eta fogoneu(%20) eta syrah(%15) mahatsez egina dago. Quibia ardo zuria ere egiten dute, horretarako premsal (%85) eta muscat (%15) mahatsak erabiliz. Callet mahatsa da, baina, upategiaren ikurra. Callet mahatsak egitura ahuleko ardo gazteak ematen ditu, mahats ale gehiegi ematen dituelako eta gaizki heltzen delako, Baina Anima Negrakoek konturatuz joan ziren ura ondo iragazten zen tokietan eta mahasti zaharrekin bazegoela aukera ondo egituratutako ardoak egiteko. Calletak izugarrizko landarearen kontrola behar du hainbat inausketarekin. Lan horren guztiaren ostean, mahatsaren %50 aprobetxatuko da, eta eskuz aukeratuko dute ardo guztientzat. Oso botila gutxi egiten dira, eta kalitate handikoak, pertsonalitate izugarria dutenak. Upategiko enologoa, Francesc Grimalt, orain beste proiektu batean ari da, oso proiektu interesgarria. Baina hori beste egun baterako utziko dugu.

No hay comentarios: