2009/03/09

ARTISAU LANA


Raul Perezi buruz hitz egin genuen aurreko batean. Orduan, Sketcha, albariñoz egindako ardoa, izan genuen abiapuntua. Gaur, enologo berezi horri buruz gauza gehiago kontatuko ditugu. Bierzon (Leon, Espainia) hasi zuen ibilbidea, Castro Ventosa familiaren upategian. Orain, Bierzoko Bodegas Estefania (Tilenus) upategiko enologoa da. Baina badauka bere-berea den proiektu bat ere Bierzon bertan: Ultreia. Ultreia Done Jakue bidean erromesek topo egitean elkarri egiten zioten agurra da. Raulek hainbat mahats motarekin egiten du lan, besteak beste, alvarinekin, loureiro beltzarekin, merenzaorekin, caiñorekin, menciarekin , albariñorekin, garnatxarekin... Botrytis cinereak jotako ardo gozoak ere egiten ditu. Bere buruaz beste egin zuenBorgoinako Denis Mortet disdiratsuak, handiak, esandakoa bere egin du Raul Perezek: «Nire lana mahatsa upategira heltzean amaitzen da. Mahatsak arauak jarraitzea baino gehiago arrazionaltasunez jokatzea eskatzen du». Lan egiterako orduan sinpletasuna defendatzen du, mahastian ahalik eta gutxien eragitea, eta baita sulfuroso gutxi erabiltzea ere, baina ez du nahi bere burua biodinamikotzat jotzerik. Ardoak, Ribeira Sacran, Monterrei, Rias Baixas, Bierzon eta Madrilen egiten ditu. Ribeira Sacran Pecado egiten du, mencia mahatsarekin. Oso produkzio txikiko ardoa da, 800 botila baino ez. Mahastiak 30 eta 40 urte bitartekoak dira, oso toki aldapatsuan egoten dira eta lurrean arbela da nagusi. Ribeira Sacrako ardoak oso begetalak izan arren, Pecadok oso tanino helduak erakusten ditu, baita dotorezia ere. Monterrein, Jose Luis Mateosi laguntzen dio Quinta de Muradellako ardoak egiten. A Trabe zuria (exotikoa, berezia) eta A Trabe beltza (arraroa eta originala) egiten dituzte. Eta baita Muradella mencia eta bastardo apur batekin re. Gorvia zuria (dona blanca mahatsarekin) eta Gorvia beltza (mencia; oso espresiboa eta orekatua) ere egiten dituzte. Rias Baixasen, Arousako itsasadarrean murgildutako Sketch. Forja de Salnes du izena upategiak, eta Sketch ez ezik, Goliardo beltzak eta Leirana zuriak ere egiten dituzte. Leirana albariñoz egina dago. Goliardo Caiño eta Goliardo Loureiro dira upategiko ardo beltzak. Harrigarriak biak, baina batez ere caiñoz egindakoa, eukaliptoa, belar aromatikoak eta baso aromekin. Bierzon, Ultreia St. Jacques eta Ultreia Valtuille egiten ditu, biak ere mencia mahatsarekin. Eta, amaitzeko, Madrilgo ardoak. Bernabeleva upategiarentzat egiten du lan Madrilen, Marc Isart upategiko enologoarekin batera. Zuriak albillo mahatsarekin, eta beltzak garnatxarekin, eta cariñena pixka bat laguntzeko. Jay Miller The Wine Advocateko kazetariaren hitzetan, «Raulen ardoak disdiratsuak, artisau lanak, eskuz egindakoak dira. Ezin dira hitzez solik deskribatu. Esperimentatu egin behar dira».

No hay comentarios: