2009/03/23

MENCIA, DOTOREA, FRESKOA, LORETSUA...


Tempranillo, Garnatxa, Cabernet Sauvignon, merlot, pinot noir... Mencia ez da, beharbada, hain ezaguna gure artean, baina oso ardo interesgarriak agertu dira mahats horrekin eginak azken aspaldi honetan. Besteak beste, Raul Perezenak Bierzon, Monterrei, Ribeira Sacra eta Valdeorrasen. Aipagarriak dira Alvaro Palacios eta bere ilobak, Ricardo Perez Palaciosek, Villafranca del Bierzon egindakoak ere. Beraz, azken urteotan mencia mahatsak duen prestigioak gora egin du erabat, batez ere Bierzoko ardoei esker. Baina nolakoa da mahats hori? Ezagut dezagun zertxobait gehiago. Menciak mugurdi kolore biziko ardoak sortzen ditu, fruta usain nabarmenekin, baina baita lore usain delikatuekin, alkohol kopuru dexentearekin eta azidotasun egokiarekin ere, ardoak zahartzeko oso baldintza ederrekin. Oso mahats sentikorra da eta mendi eremuetan nabarmentzen da, batez ere. Horregatik bere heldutasun mailan zeresan handia dute eguzkiarekiko orientazioak eta lurraren altitudeak. Zenbait tokitan zapaldan landatzen dira mahastiak. Egia esan, duela oso gutxira arte Bierzon, Ribeira Sacran, Valdeorrasen egiten ziren mencia ardoak oso arinak, alkohol gutxikoak eta zahartzeko gaitasun eskasekoak izaten ziren. Orain gauzak aldatuz doaz, batez ere Bierzon eta Ribeira Sacran, baina baita beste eskualdeetan ere. Lurraren isla izan nahi dute orain egiten diren mencia ardoek, eta beren zahartzeko gaitasuna erakusten ari dira, betiere upelean ontze denborak luzatuz. Hori dela eta, mencia berpizkunde batean dela esan genezake. Duela gutxira arte Cabernet franc mahatsaren senidetzat hartzen bazen ere, badirudi azken DNA azterketak direla medio hori alde batera utzita dagoela. Filoxeraren ostean berriz ere mahastizaintza burua agertzen hasi zen, baina gerrate zibilak hainbat eta hainbat mahastizain pobrezian murgildu zituen eta mahasti asko eta asko bertan behera utziak geratu ziren, batez ere Ribeira Sacran. Bierzo, adibidez, askorentzat Espainiako eremurik «frantsesena» da. Izugarrizko kontraste geografikoak daude han, ibai arro sakonak, mendilerroak eta goi eta behe eremuen arteko izugarrizko aldeak, gero ardoek islatzen duten moduan. Zenbait tokitan ezaugarri orografikoek mikroklima mediterraneoak sortzen dituzte. Menciaz eginiko ardo aipagarri batzuk: Corullon, Moncerbal, La Faraona Alvaro Palacios eta Ricardo bere ilobarenak, Raul Perezen Ultreia eta Ultreia Saint Jacques, Dominio de Tares upategiko Cepas Viejas, Bembibre eta P3, Bodegas Estefaniako Tilenus Pagos de Posada... Eta ezin ahaztu Peique, Prada aTope, Castro Ventosa, Luna Beberide eta beste batzuk, Bierzo bere mailarik onenean uzteko urte askotako lana eskaini baitute.

No hay comentarios: