2009/05/04

BORGONIAKO ARDOEN MAPA




Munduko toki askotan egiten dira ardo handiak, Bordele, Rhone, Australia, Porto, Alemania, Errioxa... eta beste asko eta askotan. Baina guztien gainetik jartzen dute askok eta askok Borgoina, Borgoina handia. Gaur ez dizuet Borgoinako ardoen ezaugarriei buruz ezta erabiltzen diren mahatsei buruz ezer esango... Horko ardoen sailkapena ulertzeko zenbait gauza kontatuko dizuet. Borgoina toki liruragarria da ardozaleontzat, baina oso lurralde konplexua da, eta hasierako hurbilketa batean ez da erraza izaten, bertako lurraren zatiketa eta horrek ardoen sailkapenean duen eragina modu errazean ulertzea. Arruntena da ardogile batek mahastiak izatea zenbait lur sailetan, zenbait herritan. Era berean, oso arrunta da lur sail bakoitzak jabe bat baino gehiago izatea. Oso kasu gutxitan izaten du jabe batek lur sail osoaren jabetza, eta orduan monopolioa aipatzen da (monopole). Ardoen sailkapena egiteko erabiltzen den hierarkia aipatu nahi dut orain. Gailurrean Grand Cru moduan sailkatuta dauden lur sailetako mahatsekin egindako ardoak daude. Gero Premier Cru-ak, horrela sailkatuta dauden mahastietako ardoak, eta azkenik Villages izendapena dago, beste bietan sartzen ez diren lur sailetako mahatsak erabiltzen direnean. Baina Villages ardoek lur sail baten erreferentzia izan dezakete, betiere mahatsen jatorria lur sail zehatz bat denean, lieu-dit moduan ezagutzen direnak. Ardo batean lur sail bateko baino gehiagoko mahatsak erabiltzen badira, ardoaren sailkapena maila baxuena duen lur sailarena izango da. Maila oraindik baxuago batean geratzen dira Bourgogne Grande Ordinaire edo Bourgogne moduan izendatzen direnak. Borgoinako ardoen etiketak ulertzea ere ez da kontu erraza. Hasteko, Borgoinako ardoen etiketetan, ardogilearen izenari bigarren mailako tokia dagokio. Udalerriaren izenak eta lur sailarenak dute lekurik garrantzitsuena. Hori hobeto ulertzeko, adibide bat ikusiko dugu. Miguel Angel de Gregoriok, Errioxako Briones herrian egiten duen Calvario ardoaren etiketa Borgoinan honela izango litzateke gutxi gorabehera: Briones 'Calvario' Finca Allende ekoizlearena (letra txikiagoan). Edo, beharbada, 'Calvario' Finca Allende ekoizlearena. Argi geratzen da Borgoinan lur sailaren garrantzia etiketan islatzen dela. Izango dugu beste batean Borgoinako ardoen ezaugarrien berri jakiteko aukera, pinot noir mahatsaren erreinuan murgiltzeko aukera.

No hay comentarios: