2009/05/25

SAUTERNES ETA ONDDO MIRAGARRIA


Sauterneseko ardo zuri gozoak ospe handikoak dira, Chateau D'Yquem da ezagunena, baina badira beste batzuk ere kalitate handia dutenak. Ardo gozo horiek onddoak jotako mahats aleekin egiten dira. Sauternes dago Bordeletik berrogei kilometrora, hegoekialdera. Bi ibairen eragina jasotzen du; batetik, Garonarena eta, bestetik, bere ibaiadarra den Ciron ibaiarena. Udazkenean, eguraldia lehorra eta epela denean, bi ibaiek daramaten urak elkartzen direnean, behe lainoa garatzen da; izan ere, haien urek tenperatura desberdina dute, eta, horren ondorioz, Botrytis cinerea onddoa garatzen da. Eguerdian, eguzkiak behe lainoa desagerrarazten du, eta, horri esker, usteldura egokiari eusten dio. Mahats hauek erabiltzen dira: semillon -ugariena, azal mehekoa eta onddoak bere lana egiteko egokia-, sauvignon blanc - azidotasuna eta freskotasuna ematen dio- eta muscadelle -ardoaren aromak nabarmendu, areagotu egiten du-. Sauternes ardoa ekoiztea oso lan astuna da; mahats biltzaileek banan-banan jasotzen dituzte mahats aleak, onddoak jotako mahats aleak baino ez dituztelarik biltzen. Onddoak jotako mahats zimurtu eta ia pasifikatuek ematen duten muztioa oso urria da. Hori guztia kontuan izanik errazagoa egingo zaigu ardo horien prezioak nolakoak diren ulertzea. Chateau D'Yquemen, adibidez, hektareako bederatzirehun litro baino ez dira hartzen, harrigarria!! Hartziduraren ostean ardoak 18-36 hilabeteko ontze prozesua izaten du upelean saltzera atera aurretik. Baina nolakoak dira Sauternes ardoak? Sauternes ardoen ezaugarri nagusia gozotasuna eta azidotasunaren artean dagoen oreka da. Albertxikoak, mertxika, eztia, txanpinoi aromak izaten dituzte. Oso ardo luzeak izaten dira; irentsi ondoren eta minutu batzuk igarota, zaporeen ohiartzunak hor segitzen du, luze, tinko... Sauternes ardoek oso iraupen luzea izaten dute, eta uztaldi bikainetan, ezohiko urte onetan, ehun urte baino gehiago izateko gaitasuna dute. Sauternesaren kolorea urre horia izaten da gaztetan, eta iluntzen joaten da denbora igaro ahala. Aditu batzuen arabera, kobrezko txanpon zaharraren kolorea hartzen dutenean hasten dira benetan aromarik onenak eta zapore handiak garatzen. 375 mililitroko botilatan merkaturatzen dira Sauternes ardo gehienak, baina badira botila handiagoak ere. Ardoa fresko zerbitzatu behar da, hamaika graduan-edo. Baina ardoa zahartu ahala, tenperatura handixeagoan zerbitzatzea komeni da. Sauternes ardoa bakarrik goza daiteke, inongo janaririk gabe, baina bikaina da foie grasarekin egiten duen uztartze edo harmonia, zoragarria. Topa!!!

No hay comentarios: